26. 10. 2021.

Zdravstvo u Austriji

 



Za početak, vrlo lako moguće da sam zaboravio dodati neku važniju informaciju, pa ako imate pitanja, slobodno stavite u komentar ili pošaljite mi email pa ću nadodati u ovaj post.


Općenito


Austrijski zdravstveni sustav zahvaljujući izvrsnoj medicinskoj skrbi spada među najbolje u svijetu. Zbog visokih investicija u medicinski napredak austrijske zdravstvene ustanove opremljene su vrlo modernom tehnologijom. Optimalna skrb oko bolesnika, poticanje zdravlja u skladu s potrebama i dosljedna prevencija spadaju među prioritete austrijskog zdravstvenog sustava.
U Austriji se zdravstveni sustav većim dijelom financira iz doprinosa za socijalno osiguranje i poreze, a manjim dijelom privatnim sredstvima kao što su npr. participacije za recepte, sudjelovanje u troškovima, dnevne participacije za boravak u bolnici i doprinosi za privatno zdravstveno osiguranje.

Svi koji rade u nesamostalnoj djelatnosti moraju imati obvezno osiguranje. I velik dio zaposlenih u samostalnoj djelatnosti mora zaključiti obvezno osiguranje. Djeca, supružnici, registrirani partneri i izvanbračni partneri u obiteljima s djecom mogu biti besplatno suosigurani. Pod određenim pretpostavkama moguće je i samostalno osiguranje. Ako osoba nema zdravstveno osiguranje, sama snosi sve troškove korištenih zdravstvenih usluga. U slučaju bolesti koja nije uzrokovana krivnjom zaposlenika, poslodavac kroz određeno vremensko razdoblje plaća naknadu koja ovisi o pripadnosti poduzeću i vrsti zaposlenja. Nakon toga bolesni posloprimac dobiva naknadu za bolovanje od zdravstvenog osiguranja koja je, doduše, niža od naknade za rad.

U slučaju bolesti po pravilu se prvo trebate obratiti liječniku opće prakse s ordinacijom u blizini. On pacijentu po potrebi daje uputnicu za specijalistu ili bolnicu. Prije odabira liječnika trebate provjeriti je li radi privatno ili ima ugovor s Regionalnim fondom zdrastvenog osiguranja.
Ono što Vas sigurno zanima je kako pronaći liječnika, pa evo kako ga pronaći :) :
Odite na stranicu LINK i odaberite u kojoj ste pokrajini. Pod prvom opcijom odaberite "Arzt für allgemeinmedizin". Pod drugom opcijom izaberite svoju pokrajinu i pod pitanjem: "
Welche Krankenkasse wünschen Sie?" odaberite svoje zdravstveno osiguranje (vrlo vjerojatno OGK). Ove ostale opciju su vam dodatne no zadnja opcija vam nudi da izaberete liječnika koji zna pričati Vaš jezik, tako da možete izabrati i tu opciju ako vam je potrebno.

Nesamostalno zaposlene osobe


Osobe koje zarađuju više od 475,86 eura mjesečno (donja granica zarade do koje se ne plaćaju doprinosi / Geringfügigkeitsgrenze za 2021) po Zakonu plaćaju osiguranje za slučaj bolesti, nezgode, nezaposlenosti i mirovinsko osiguranje. Troškove snose zajednički poslodavci i zaposlenE osobe. Poslodavac ima obavezu da zaposlenu osobu Regionalnom fondu prijavi najkasnije prije početka radnog odnosa i da za nju uplaćuje zakonski utvrđene doprinose. Udio koji plaća zaposlena osoba automatski joj se oduzima od plaće i stoji na potvrdi o primljenoj plaći.
Osobe koje zarađuju manje od 475,86 eura mjesečno (donja granica zarade do koje se ne plaćaju doprinosi / Geringfügigkeitsgrenze za 2021), osigurane su samo za slučaj nezgode i mogu dobrovoljno zaključiti privatno zdravstveno i/ili mirovinsko osiguranje

Privatni poduzetnici



I osobe koje samostalno zarađaju (selbstständig Erwerbstätige) moraju da plaćaju zakonski propisano socijalno osiguranje za slučaj bolesti, nezgode i mirovinsko osiguranje. Čim im godišnji prihod pređe granicu od 5.710,32 eura (2021), ovakve osobe kao i takozvani novi samostalni poduzetnici/neue Selbstständige (oni koji rade na Ugovor o djelu / Werkvertrag ili slobodni suradnici/ freie MitarbeiterInnen, osobe koje rade na račun odnosno za honorar) i oni koji se bave dodatnom samostalnom djelatnošću pored stalnog zaposlenja/nebenberuflich selbstständig Erwerbstätige obavezni su da se bar zdravstveno osiguraju. Visina doprinosa koji plaćaju određuje se na osnovu prihoda ostvarenog iz samostalne djelatnosti. Za osiguranje u slučaju nesreće plaća se fiksni doprinos koji ne zavisi od prihoda. Ukoliko ne postoji obavezno osiguranje (Pflichtversicherung), postoji mogućnost dobrovoljnog osiguranja.


Osobe koje ne rade



Do navršene 18. godine djeca mogu biti automatski osigurana preko roditelja. Oni koji posjećuju više škole, fakultete ili se dalje redovno školuju na drugi način, preko roditelja mogu biti osigurani dok ne navrše 27 godina. Strani studenti, kao i oni koji su stariji od 27 godina, Regionalnom fondu (Gebietskrankenkasse) mogu podnijeti zahtjev za posebnu vrstu samostalnog osiguranja ("StudentInnenselbstversicherung") koje košta 63,44 eura (2021).

Nezaposleni bračni i izvanbračni partneri mogu se pod određenim uslovima osigurati preko svojih osiguranih partnera.

Automatsko osiguranje imaju osobe koje primaju neku vrstu pomoći preko Zavoda za zapošljavanje (AMS), kao na primjer novčanu nadoknadu za nezaposlene (Arbeitslosengeld), pomoć u slučaju nužde (Notstandshilfe), novčanu nadoknadu za brigu o djeci i (Kinderbetreuungsgeld) ili mirovinu (ovo vrijedi i za neke primatelje socijalne pomoći / Mindestsicherung), kao i kandidati za azil i izbjeglice koji primaju osnovnu pomoć za strance kojima trebaju pomoć i zaštita.

Elektronska kartica zdravstvenog osiguranja: E-Card




E-Card predstavlja dokaz da je neka osoba osigurana. Na čipu nisu pohranjeni podaci o bolestima i terapijama, već samo osobni podaci osiguranika (ime, spol, broj osiguranja, datum rođenja).

E-Card se može koristiti kod svakog liječnika / Vertragsarzt (zubara, specijaliste ili liječnika opće prakse) i u svakoj medicinskoj ustanovi / Vertragseinrichtung (npr. u institutima za fizikalnu terapiju) koja ima ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja, u ustanovama koje pripadaju Fondu (npr. zdravstvenim centrima/ambulantama), kao i za preventivne sistematske preglede / Vorsorgeuntersuchungen i preglede propisane tzv. putovnicom za majku i dijete (Mutter-Kind-Pass).

Osobi koja promjeni firmu ili zdravstveno osiguranje ostaje ista E-Card, odnosno ne dobija novu. Ako je zaboravi ponijeti, osiguranik u ordinaciji mora platiti kauciju koja mu se vraća kada karticu donese na uvid.

Pozadina E-Card-a predstavlja Europsku karticu zdravstvenog osiguranja (Europäische Krankenversicherungskarte/EKVK). Ona služi kao dokaz da je vlasnik osiguran i da ima pravo na medicinske usluge u EU/EEP-državama i u Švicarskoj.

Prilikom putovanja u zemlje u kojima EKVK ne vrijedi, osiguranik mora u svakom slučaju prvo sam da plati sve troškove nužnog liječenja (liječničku pomoć, boravak u bolnici itd.). Računi se po povratku mogu podnijeti Zavodu za osiguranje. Vraćanje novca slijedi prema austrijskim tarifama.

U slučaju putovanja u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Tursku, osiguranici bi trebali na vrijeme od poslodavca (ako rade) ili u Fondu za osiguranje (ako su umirovljenici i nezaposleni) nabaviti takozvani Auslandsbetreuungsschein, odnosno obrazac za liječenje u inozemstvu. Ostale grupe mogu ovaj obrazac naručiti preko www.sozialversicherung.at

E-Card dobivate automatski poštom od strane osiguravajuće kuće nakon što postanete osigurani.

Preventivni sistematski pregledi za zdrave osobe / Gesundenuntersuchung




Vorsorgeuntersuchung (preventivni sistematski pregled za zdrave) jednom godišnje može obaviti svaka osoba starija od 18 godina, koja živi u Austriji i zdravstveno je osigurana. Taj pregled je besplatan i služi ranom otkrivanju različitih mogućih bolesti.

Pregled nije kompliciran i ne boli :). Na dan kada se daje krv zakazuje se i termin za pregled. Tokom pregleda pacijent ima priliku da se posavjetuje s liječnikom o rezultatima. Svi rezultati se mogu odmah ponijeti sa sobom.Pregled se sastoji od:

  • analize krvi
  • kontrole stolice na skriveno krvarenje
  • provjere funkcije pluća
  • internističkog nalaza
  • za žene: ginekološkog nalaza i brisa s grlića materice (po želji)
  • nalaza otorinolaringologa i testa sluha
  • pregleda mokraće
  • određivanja optimalne težine / Body Mass Index
  • elektrokardiograma (EKG)
  • mjerenja krvnog pritiska
  • konzultacije o nalazima
  • Ženama preko 40 godina preporučuje se svake dvije godine rentgenski pregled dojki (mamografija). Od 50. godine dodatno se preporučuje i pregled crijeva.
U okviru preventivnih pregleda nude se i dodatna ispitivanja za određene starosne ili ciljne grupe.

Sistematske preglede zdravih osoba obavljaju:
  • liječnici opće prakse
  • ambulante Fonda za osiguranje
  • Postoje još neka mjesta, ali nažalost trenutno ne znam imena :)

Hitni slučajevi





Telefonski brojevi za hitne slučajeve:
  • Europski broj za hitne slučajeve / Euronotruf: 112
  • Vatrogasci / Feuerwehr: 122
  • Policija / Polizei: 133
  • Služba hitne pomoći / Berufsrettung: 144

Besplatni zdravstveni broj 1450 je prvo mjesto na kojem se možete obratiti kod zdravstvenih pitanja i akutnih simptoma. On nudi medicinske savjete - danonoćno i sedam dana u tjednu. Specijalno školovano osoblje za njegu bolesnika procjenjuje hitnost i objašnjava daljne procedure.

Dežurna liječnička služba / Ärztefunkdienst: 141

Ärztefunkdienst mogu da kontaktiraju osobe koje obole preko vikenda, noću ili praznikom. Radno vrijeme ovisi o pokrajini. Ako je nužno, doktor dolazi u stan pacijenta.Apoteke koje dežuraju noću i vikendom.

Apotheken Nacht- und Wochenenddienst: 1455

Adrese dežurnih apoteka mogu se naći u dnevnim novinama i na tablama ispred apoteka u blizini, na stranici ORF Teletext 648 ili preko ove stranice: LINK

Također postoje dežurne zubarske službe, no koliko znam, to ima u Beču, za druge gradove ne znam.

Eto ga, nadam se da ste pročitali koju korisnu informaciju. Znam da se još može dosta toga nadodati, no gdje bi bio kraj ovome postu :).

Nema komentara:

Objavi komentar